Menu
's-Heerenberg

Het stadsmuseum van ‘s-Heerenberg

Beleef de historie van het Nederlandse dorp ‘s-Heerenberg in het prachtige stadsmuseum. Dit mooie museum is gevestigd in het voormalige pand van het Joannes van Esserenhuis, welke is gebouwd in de 16e eeuw.

Een tour met beeld en geluid

Met het beeld en geluid tour komt u helemaal in de beleving van de Nederlandse historie van het mooie dorpje ‘s-Heerenberg. U zult bij het begin van deze tour een introductiefilm zien waarbij de geschiedenis van het dorpje en de streek kort uitgelegd worden. vervolgens start u uw rondleiding middels audio. Tijdens uw eigen belopen route in het museum krijgt u met behulp van een koptelefoon en een tablet de historie uitgelegd.

De vijf vrouwen tentoonstelling

Tijdens deze tentoonstelling leggen 2 vrouwen de Berghse geschiedenis uit aan de hand van de vrouwelijke positie in die tijden.
De 5 vrouwen zijn:

  • Isa. Zij zal u vertellen over de periode van de ijzerwinning van het Bergherbos in de vroege tijden van de middeleeuwen.
  • Adela. Zij vertelt u het verhaal over de machtigste graafschap in de 10de eeuw, graafschap Hamaland.
  • Maria. Zij zal u vertellen over de heren en graven van hoogadel.
  • Lyse. Lyse zal u vertellen hoe ‘s-Heerenberg is ontstaan en wat van dit dorp is teruggevonden.
  • Mechteld. Deze vrouw werd als heks gezien en vertelt hoe zij heeft gestreden om haar naam te zuiveren

De maquette tentoonstelling

In deze tentoonstelling zijn een aantal maquettes van Constant Willems te bewonderen. Constant Willems is een van Nederlands bekendste maquettebouwer.

De tentoonstelling van de schuttersgilde

In Nederlandse ‘s-Heerenberg zijn er vele archeologische objecten gevonden waaronder ook objecten van het St. Antoniusgilde. Het object dat hierbij tentoongesteld staat, werd in de Nederlandse geschiedenis gebruik om op papegaaien te schieten.

Contactgegevens:
Stadsmuseum ‘s-Heerenberg
Marktstraat 3
7041 AH
‘s-Heerenberg